středa 26. listopadu 2014

Neviditelná výstava

V neděli 23.11. jsem si po škole zašla s kamarádkou na Neviditelnou výstavu. Rezervaci jsme měly od 18:00, ale dorazily jsme cca půl hodinku předtím, abychom se podívaly na "viditelnou" část výstavy :)
Viditelná část je zajímavá a zábavná, můžete si něco přečíst o pomůckách, postižení, braillovu písmu apod., můžete si i zkusit něco napsat a také si můžete vyzkoušet různé aktivity coby nevidomí - namalovat obrázek pomocí hmatu, zahrát si hry, složit útvar atd. Čas tam rychle uteče.
V neviditelné části se nesmí používat nic co svítí (mobil, baterka ...). My jsme byli skupinka 7 lidí, před vstupem jsme byli ještě poučeni a pak už nás vpustili do úplné tmy. Vevnitř se Vás ujmul původce Ondra, vysvětlil co s bude dít a rozdělili jsme se na čísla (abychom věděli že nikdo nechybí) - já měla dvojku :D
Pak už jsme postupovali různými místnostmi, kde jsme se orientovali podle hmatu a čichu. Prošli jsme si několik místností, často jsme chodili okolo stěn (př. levá ruka byla stále na zdi, pravá před sebou), ale byli i místa, kde jsme se pohybovali v prostoru, což byla opravdu sranda. K Ondrovi jsme se pak dostávali pomocí sluchu - tleskal a mluvil a pak nás nasměroval dál. Musím říct, že poznávání předmětů, soch atd. mi šlo a napovídala jsem i ostatním - občas, když chtěli, jediné co jsem nepoznala byl jeden vystouplí obraz, na kterém byl páv - já tvrdila že to je žaludek, ale opravdu měl takový tvar :D :D
Na konci výstavy jsme se dostali do neviditelného baru, na ten nás upozornili už předem, abychom si vzali drobné - vše stálo do max.35 Kč, dali jsme si pití a povídali si, ptali se na život nevidomých atd. na konci jsme zaplatili. Musím uznat, že naše peníze jsou na poznávání hodnoty skvělé - myslím tedy mince, u papírových nevím :)

Celkový dojem - úžasné, strašně jsem si to užila a bylo to opravdu skvělé a hlavně, lidé se k sobě chovají daleko jinak, lépe - musíte se na ostatní spolehnout, komunikace byla uvolněnější ... takovou atmosféru jsem na normální výstavě nezažila a asi ani nezažiji. Člověk si uvědomí, jak moc nás zrak ovlivňuje - v tom jak ostatní vnímáme a podobně. Tady jsme se všichni bavili a bylo to opravdu skvělé, na normální výstavě si spíš hledíte svého nebo toho s kým jdete a ostatní vás nezajímají, což je, jak jsem poznala, škoda :)
Ještě bych chtěla dodat, že po vstupu může mít člověk takový divný pocit - jak se dostane do tmy, nic nevidí, ví, že je v otevřeném prostoru a neví co je před ním, kde co je atd. prostě ta tma Vás úplně obklopí a můžete se cítit stísněně, divně, ale po chvíli to přejde :)

Byli jste na Neviditelné výstavě nebo na ní chcete?


8 komentářů:

  1. To muselo být tedy opravdu zajímavé a samotnou by mě to zajímalo :) Ještě jsem na žádné takové akci nebyla
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
  2. Vím, že kamarádka tam byla a taky mě to láká, ale zatím jsem se k tomu nedostala :)

    http://day-life-with-me.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Veľmi rada by som niečo také navštívila :) nevieš, či sa to dostane aj na Slovensko?? :)
    www.madein-slovakia.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. To zní super! Mě zaujala už kavárna po tmě (ikdyž taky ji znám bohužel jen z povídání).. obojí musí být zajímavý zážitek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To opravdu je, tahle skupina pořádá i neviditelné masáže, ochutnávky vína večeři :)

      Vymazat

Moc Vám děkuji za komentáře :) ♥